GÉPJAVÍTÁS - PARKSIDE PZKS 1500 A1 GÉRVÁGÓ

A másfél éve használt Lidl-s gérvágóm megérett pár javításra

parkside-kapp-und-zugsaege-pzks-1500-a1-zoom--1.jpg

Jól néz ki a gyári képen ugye?

Ha használja (elhasználja) az ember akkor inkább így néz ki a gép:

dsc_1487.JPG

Koszos, kopott, és némely funkciója már nem tökéletes. Elérkezett hát az idő, hogy foglalkozni kell vele, mert ha nem akkor tényleg elhasználom. Pár dolog megadta magát másfél év használat után, ezek lesznek orvosolva.

De először pár szóban a gépről:

Főbb adatai:

  • 1500W-os motor
  • Ø210mm tárcsa
  • Vágáshossz maximum 340 mm egyenesen, 45°-ban 240mm
  • Vágásmagasság maximum 58 mm, 45°-ban 32 mm
  • lézeres irányzék
  • dönthető, forgatható 45°-ban

A gép egy Sheppach klón. Az így néz ki:4014915081487_3.jpg

 

A Parkside verzió 30ezer Ft volt. Most a német Lidl webshopban 100 EUR. A Sheppach durván a másfélszerese, tehát a Lidl-s gép ha így nézzük megéri az árát. És használat közben?

1,5 éve használom, ami már meglátszik rajta. Kisebb-nagyobb kompromisszumokkal eddig minden keresztvágási feladatot meg tudtam vele oldani. Persze van ennél jobb és profibb gép, de annak az ára sem ennyi. Az ár-érték aránya szerintem kifejezetten jó, a 3 év garancia baráti. Összességében a kisebb hibái ellenére jó vele dolgozni, lehet vele pontos vágásokat csinálni.

Apróbb, a konstrukcióból eredő hibák és tulajdonságok

Porszívó csatlakozó nincsen hozzá, csak egy porzsák. Ez úgy oldottam meg, hogy egy 40-es PVC szennyvízlefolyó darabot pattintottam a csonkra. Tökéletesen bevált mint csatlakozóidom.

A forgácselszívás még erős porszívóval sem ideális, száll a por minden irányba, de ez szerintem sok márkás gépnél is így van. Azért a forgács nagy részét az elszívó csonk felé nyomja, ha nincsen rajta zsák vagy porszívó, felfelé tolja a forgácsot mint egy gyárkémény a füstöt.

Szögbeállításnál kis golyó kattan be a nevezetes szögeknél, kicsit bizonytalanul. A skálája az alsó talp öntvényén van, egy fok jelülése kb. egy mm vastag. Így azért gyakorlat kell, hogy ha pontos beállítást, ezáltal pontos vágást szeretnénk. A forgó rész rögzítése egy tekerővel történik, elég rossz helyen van, és a gomb feje hozzáér a vezetősínhez, ami kicsit nehézkessé teszi a rögzítést.

ks2.jpg

 

A forgó rész végén lévő kar alatt van egy kis láb, ami ki-be tekerhető, be lehet szintezni, ide egy kontraanya felhelyezése javasolt, mert a rezgéstől kiesik a láb.

ks3.jpg

Az elemtartó alatt mindig megáll a forgács, jó sokat nyom oda, ezért azt feljebb emeltem, hogy kitisztítható legyen. Az elemtartó alján még lyukak is vannak, ezt célszerű az elem behelyezése előtt beragasztani kis szigszalaggal.

A leszorító pofák jók, de jobb oldalon a motor miatt csak korlátozottan alkalmazható. A gyári képen lévő felállás jól mutat ugyan, de azért mindjárt észrevettem, hogy így az a parketta nem vágható el, mert a motor elakadna a jobb oldali leszorítóban.

A mélység ütközőjében lévő csavart is kicseréltem egy hosszabbra, így vastagabb anyagba is lehet már vele nútot vágni.

A vezeték 2m hosszú, vagy inkább rövid. A csúszó rész végéhez is rögzítve van a 60. centiméternél, így tulajdonképpen csak a maradékkal gazdálkodhatunk, 1,4 m kevés. Garancia lejárta után csere lesz.

A csúszó mechanizmusa jól bírja, néha bejáratom kis WD40-el.

A motor elég erősnek tűnik, azzal sem volt még baj.

 

De mik is azok a hibák, amiket most orvosolni kell?

A két fő probléma közül az egyik, hogy védőburkolat nyitó mechanizmusa nehezen nyílik fel és nem záródik le teljesen, kényelmetlen és veszélyes.

A másik gond a lézer. Hozzá lehet szokni, hasznos segítség, főként különböző profilok szögbevágásánál. Elég jól be lehet pozicionálni. A lézerdiódához vezető vékony vezeték valahol megtört, talán mert a csukló alatt van átvezetve, ezért nem világít.

Kisebb hiba, hogy a fogantyúján lévő softgumi borítás kezd leválni, azt is vissza kell ragasztani.

In medias res, vágjunk hát a dolgok közepébe. (Figyelem! két hosszú videó következik, kommentárral!)

 

 

A videón már nem látszik, de a fogantyú is meg lett ragasztva, kis Palmatex megtette a hatását. Levágtam a hosszan kiálló csavart a felső csapágynál, nehogy bele akadjon valami. Illetve ami akkor fel sem tűnt - annyira örültem, hogy működik - csak mikor visszanéztem a videót, a szörnyű nyöszörgés lehajtáskor. Ez abból a rugóból jött, ami a motort emeli vissza. Kapott egy kis WD40-et és elhallgatott. Ha már kézben volt a műszerolaj a rudak is kaptak egy kis kenést.

Azért az látszik, hogy mire készen lettem mekkora rumli lett a gép körül. Az egész művelte kb. 2 óra hossza volt, a két csapágy 850,- Ft-ba került. Megérte, mert újra kényelmesen és biztonságosan használható a gép.

A bejegyzés éppen aktuális is, mert április 23-án újra lehet majd kapni ezt a gépet a Lidl-nél, 29.990,-Ft-os áron.

dsc_0353.JPG